Γιατί όλο και περισσότεροι ειδικοί προειδοποιούν: Σταματήστε να πίνετε γάλα;
Γράφει ο Κυριάκος Καψής
Γράφει ο Κυριάκος Καψής
Ο Frank Oski,πρώην πρόεδρος Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο: Don’t drink your milk (μην πίνεις το γάλα σου). Υποστηρίζει πως σε ποσοστό 66% των περιπτώσεων, οι ωτίτιδες σε παιδιά κάτω των έξι ετών προκαλούνται από το γάλα. Επίσης, ότι η κατανάλωση γάλακτος είναι η νούμερο ένα αιτία για την έλλειψη σιδήρου στα βρέφη. (Association of Pediatrics).
Ένας άλλος ειδικός, ο Dr Benjamin Spock υποστήριζε με ιδιαίτερη θέρμη πολλά χρόνια πριν ότι το αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει αναιμία, αλλεργίες αλλά και σε μακροπρόθεσμη βάση, διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Ο Dr Spock όταν μιλούσε για το γάλα, το αποκαλούσε «κόλλα αγελάδας». Γιατί άραγε; Γιατί σύμφωνα με τον ίδιο οι φωσφοπρωτεϊνες, καζεϊνες που βρίσκονται στο γάλα με τη μορφή πυκνών πρωτεϊνικών κόκκων, είναι επίσης η πρώτη ύλη για την εμπορική κόλλα!
Όπως διαβάζουμε από την Wikipedia στην παραπομπή: Το γάλα στη βιομηχανία: «Το γάλα, εκτός από την παρασκευή των διάφορων γαλακτοκομικών προϊόντων, έχει μεγάλη σημασία για τη βιομηχανία, γιατί χρησιμεύει σαν πρώτη ύλη παραγωγής διάφορων βιομηχανικών προϊόντων. Ιδιαίτερα πριν από λίγα χρόνια, όταν ακόμη ήταν αδύνατη η παρασκευή της καζεΐνης με χημικό τρόπο, χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κόλλας και συνθετικών υφασμάτων. Σήμερα η χρήση του γάλακτος για τον σκοπό αυτό έχει σημαντικά περιοριστεί. Εξακολουθεί όμως να χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία καλλυντικών καθώς και στην παραγωγή χρωμάτων ζωγραφικής».
Υπάρχουν χιλιάδες επιστημονικές εκθέσεις για την σπουδαιότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στον οργανισμό μας.
Μία από αυτές τις μελέτες είχε πραγματοποιηθεί από έναν διάσημο διατροφολόγο τον Dr. Michael Zemel, ο οποίος το 2002 υποστήριζε πως: «Το γιαούρτι προλαμβάνει την παχυσαρκία». Εξηγούσε τότε, σύμφωνα με τις δικές του έρευνες πως η λήψη προϊόντων με αυξημένο ασβέστιο -κυρίως από το γάλα και τα παράγωγά του- μπορεί να παρέμβει στον μεταβολισμό και να οδηγήσει τον οργανισμό μας στην απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων λίπους.
Αλήθεια ή ψέμα;
Οι «πολέμιοι» του Zemel, έψαξαν λίγο το ιστορικό του μέχρι να αποφανθούν για τα επιστημονικά του… δεδομένα:
-Όταν τον ρώτησαν τότε αν αυτή η έρευνα που παρουσιάζει είναι ανεξάρτητη, εκείνος απάντησε: «Όχι, δεν λαμβάνουμε χρηματοδότηση από τις βιομηχανίες γάλακτος».
Αλήθεια ή ψέμα;
Λίγες εβδομάδες μετά την παρουσίαση της έρευνα του ο Zemmel δέχεται διετή επιχορήγηση 941.202 δολαρίων από το Εθνικό Συμβούλιο Γαλακτοβιομηχανίας. Και λίγο καιρό μετά ο ευεργέτης της… γαλακτοβιομηχανίας, προσθέτει στον λογαριασμό του άλλα 289.500 ώστε να μελετήσει την απώλεια βάρους σε αφροαμερικανούς ενήλικες. Θα ήταν σίγουρα κουραστικό να απαριθμήσουμε τις επιχορηγήσεις που όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων είχε δεχθεί ο διάσημος αυτός διατροφολόγος για να πραγματοποιεί τις… ανεξάρτητες έρευνες του.
Όσοι ειδικοί στηρίζουν την διεθνή καμπάνια: «Σταματήστε να πίνετε γάλα», υποστηρίζουν πως: «Το γάλα είναι πλούσιο σε λιπαρά και σε αυξητικές ορμόνες που δίνονται στα ζώα για να παράγουν όλο και περισσότερο».
Ναι, αλλά σκέφτομαι εγώ, το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Αυτό δεν είναι από μόνο του σπουδαίο για τον οργανισμό; Η απάντηση σε αυτό θέλει το γάλα που πίνουμε να μην μας παρέχει καθόλου ασβέστιο. Δηλαδή; Δηλαδή, το γάλα στη μορφή που το πίνουμε -παστεριωμένο- έχει ήδη «σκοτώσει» την φωτασφάση, ένα ένζυμο που βρίσκεται στην αγνή μορφή του γάλακτος πριν από την επεξεργασία και είναι αυτό που βοηθά τον οργανισμό μας να απορροφήσει το ασβέστιο. Άπαξ και «σκοτώσεις» την φωτασφάση, ο οργανισμός σου δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο του γάλακτος!
Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε;
Για φανταστείτε σε μία γυναίκα που μόλις έχει γεννήσει, ο γιατρός της να την ντοπάρει με διάφορα φάρμακα, ώστε να μπορεί να παράγει όλο και περισσότερο μητρικό γάλα για να ταΐσει το μικρό της; Γιατρός δεν είμαι, αλλά αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε στην ίδια και τι στο μωρό της από όλον αυτόν τον χημικό βομβαρδισμό;
Τι συμβαίνει τώρα με τις αγελάδες; Απλά «βομβαρδίζονται» με αντιβιοτικά και ορμόνες ώστε να παράγουν όλο και περισσότερο γάλα για το εμπόριο. Μια αγελάδα μπορεί να παράγει 5 λίτρα γάλακτος την ημέρα, αλλά παράγει 44 λίτρα την ημέρα!
Όπως εύστοχα υποστηρίζει ο Dave Rietz από την διεθνή καμπάνια «STOP MILK»… «ναι το γάλα είναι η τέλεια τροφή της μητέρας φύσης για ένα μοσχαράκι μέχρι τον… απογαλακτισμό»!
«Το αγελαδινό γάλα είναι μία νοσηρή ρευστή ουσία από άρρωστα ζώα που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επικίνδυνων ασθενειών που προκαλούν ουσίες με σωρευτική δράση και κατ’ επέκταση συνέπειες σε όλους όσους το καταναλώνουν», υποστηρίζει ο Rietz και αναφέρει:
-το αγελαδινό γάλα περιέχει 59 ενεργές ορμόνες (ανάμεσα τους η Growth Factor 1, IGF-1) , 52 αντιβιοτικά αλλεργιογόνα, λίπος και χοληστερόλη.
-τα περισσότερα αγελαδινά γάλατα έχουν ανιχνευθεί με 200 φορές περισσότερες διοξίνες.
Όσο για το ασβέστιο, υπάρχει και η άλλη άποψη.
Από πού παίρνουν το ασβέστιο οι αγελάδες; Από τα φυτά! Το ασβέστιο που καταναλώνουν από τα φυτά έχει μεγάλη ποσότητα μαγνησίου, αναγκαία για την απορρόφηση και την χρήση του ασβεστίου.
Όλο και περισσότεροι ανεξάρτητοι ερευνητές υποστηρίζουν πως «το ασβέστιο στο γάλα της αγελάδας είναι ουσιαστικά άχρηστο, καθώς δεν διαθέτει επαρκή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο».
Και για επίλογο, από παλαιότερες έρευνες προκύπτει πως οι κάτοικοι των χωρών με υψηλό ποσοστό κατανάλωσης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουν από τους υψηλότερους δείκτες οστεοπόρωσης παγκοσμίως. Γιατί άραγε;
Σε λίγες μέρες η συνέχεια της ενημέρωσης για το γάλα…
Παρακολουθείστε το βίντεο και θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι τελικά το γάλα μπορεί να μην είναι και τόσο άσπρο... όσο φαίνεται!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου