...δεν πιστεύω να βρέξει!

17/12/12

Η ΑΛΚΥΟΝΗ

Στις Καμάρες της Πάρου, σαν σε μια τεράστια φωλιά δωδεκάμισι στρεμμάτων, συνυπάρχουν με σεβασμό άνθρωποι και πουλιά.









Γράφει η Αιμιλία Πανταζή



Χώροι ειδικά περιφραγμένοι δίπλα σε τεχνητές λίμνες και δέντρα, φιλοξενούν ανάπηρα υδρόβια πουλιά, γλάρους, άγρια πουλιά, ενώ κάθε είδος ζώου ζει σε διαμορφωμένους κλωβούς, κατασκευασμένους ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Χειρουργείο, αίθουσες πρώτων βοηθειών, κοιτώνες εθελοντών, παρασκευαστήριο τροφών, είναι μερικές από τις παροχές της ΑΛΚΥΟΝΗΣ. Κι όταν έρχεται η ώρα της απελευθέρωσης, παιδιά του δημοτικού αναλαμβάνουν να δώσουν κι αυτά ώθηση στο πέταγμα προς την ελευθερία… 




Η αφορμή δόθηκε στον Μάριο Φούρναρη, όταν συναντήθηκε με ένα τραυματισμένο Φιδαετό. Από τότε, εργάζεται εθελοντικά στην περίθαλψη πουλιών από δύο έως είκοσι ώρες την ημέρα, με έδρα του τον μη κερδοσκοπικό Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Αγρίων Ζώων, ΑΛΚΥΟΝΗ… 

 -Γιατί επιλέχθηκε αυτό το όνομα; 

 «H Αλκυόνη είναι ένα πολύ όμορφο πουλί, ενώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο στο χειρισμό του ως προς την περίθαλψη λόγω υπερβολικού άγχους. Και σε εμάς αρέσουν τα δύσκολα». 

 -Ποια είδη άγριων ζώων μπορούν να βρουν νοσηλεία κοντά σας; 

 «Όλα τα άγρια είδη της ελληνικής πανίδας, εκτός από αρκούδες, λύκους, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες που πάνε σε εξειδικευμένα νοσηλευτήρια». 

 -Γενικότερα, ποιος είναι ο σκοπός της ΑΛΚΥΟΝΗΣ; 

 «Η περίθαλψη και απελευθέρωση των άγριων ζώων της ελληνικής πανίδας που φθάνουν στο νοσηλευτήριο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ από 30 σταθμούς Α’ Βοηθειών από όλη την Ελλάδα. Επίσης, δίνεται μεγάλη σημασία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην προστασία της ελληνικής πανίδας μέσα από την ενημέρωση του κοινού, την προστασία των βιοτόπων, τη μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος και τη συμμετοχή σε εκδόσεις και άρθρα». 

 -Που στηριζόσαστε για την ομαλή λειτουργία των σχεδόν 13 στρεμμάτων του συλλόγου;

 «Σίγουρα σε συνδρομές μελών και δωρεές φίλων και υποστηρικτών της ΑΛΚΥΟΝΗΣ. Πολύ σημαντικές είναι και οι χορηγίες ιδιωτικών εταιριών, ξένων οργανώσεων (Greek Animal Welfare Fund, R.S.P.C.A, κ.α.). Βέβαια, τα τελευταία χρόνια όλα είναι δυσκολότερα…» 

 -Πόσα ζώα φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή; 

 «Περίπου 300 πουλιά όλων των ειδών». 

 - Εθελοντική εργασία. Πόσο σημαντικό ήταν για σας, άνθρωποι να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους; 

 «Η ΑΛΚΥΟΝΗ στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά εργασίας τόσο στην καθημερινή λειτουργία όσο και στο χτίσιμο των νέων εγκαταστάσεων που έγιναν από εθελοντές σε ένα διάστημα 5 ετών από το 1997 έως το 2002». 

 -Τι νιώθει ένας εθελοντής, όταν κρατά στην αγκαλιά του ένα τραυματισμένο πουλί; 

 «Ευθύνη» 

 -Κι όταν πραγματοποιεί την απελευθέρωσή του; 

 «Ευτυχία» 

 -Ποιος «μισεί» τα πουλιά; 

 «Δεν γνωρίζω, εγώ ξέρω μόνο όσους τα σέβονται». 

 -Πως αφομοιώνει το εικοσιτετράωρό σου, η επαφή με τα ζώα; 

 «Όταν δεν υπάρχουν επιπλέον εργασίες (χτισίματα επιδιορθώσεις κ.α.) πηγαίνουμε στο χώρο το πρωί στις 9.00 και φεύγουμε στις 14.00. Όλη την ημέρα είμαστε στο τηλέφωνο για νέες παραλαβές, αναζήτηση χορηγιών, οργάνωση περιβαλλοντικών προγραμμάτων, ή στο λιμάνι για παραλαβές - αποστολές». 







 -Για την Guardian, η «ΑΛΚΥΟΝΗ» είναι ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς εθελοντικού τουρισμού στον κόσμο. Για σένα προσωπικά, τι είναι; 

 «Η οικογένειά μου»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Photography Templates | Slideshow Software