20/2/13

ΡΕΝΑ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ: ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ MASTER CHEF ΣΤΗ ΣΑΜΟ!







Η Ρένα Κώστογλου είναι μια γυναίκα από τη Σάμο η οποία αποφάσισε να ξανακαθίσει στα θρανία για να πάρει τις γνώσεις που της έλειπαν στη μαγειρική και να την εξελίξει ως επάγγελμα. Μια γυναίκα γεμάτη ζωή που πορεύεται με τα λόγια του πατέρα της: η γνώση είναι δύναμη!















Γράφει η Αιμιλία Πανταζή


Το αγαπάει πολύ το νησί της η Ρένα Κώστογλου, όπως βέβαια και τη μαγειρική. Λατρεύει το καλό φαγητό.
Κι αν την ρωτήσεις τώρα που κοντεύει να τελειώσει και επισήμως τη σχολή της εάν είναι σεφ, θα σου απαντήσει πως αισθάνεται μια «κατσαρολ...ανακατώστρα».




Ξεμπερδεύει κανείς «εύκολα» με το χιούμορ ή είναι κάτι που το έχεις ή δεν το έχεις;

«Α, το χιούμορ! Μια φίλη μου λέει ότι συνήθως η ψυχή της παρέας είναι ο πιο πονεμένος. Δεν ξέρω να σου πω σίγουρα. Το χιούμορ είναι έμφυτο ταλέντο που όσο μεγαλώνουμε αναπτύσσεται και εξελίσσεται μαζί μας. Γίνεται πιο κυνικό ή πιο εκλεπτυσμένο ή ακόμη και παρανοϊκό... »

Tι σε ώθησε να γραφτείς στο Δημόσιο ΙΕΚ;

«Το είδα σαν τη δεύτερη ευκαιρία της ζωής μου. Να πάρω δίπλωμα και να πιστοποιήσω τις γνώσεις μου στην μαγειρική».

Άφησες κάτι πίσω;

«Εδώ και ενάμιση χρόνο που ξανακάθισα στα θρανία έχω θυσιάσει αρκετά. Πολύ χρόνο, πολύ κόπο και αρκετά χρήματα. Η καθημερινή,  πεντάωρη και παραπάνω ίσως παρουσία μου στη σχολή, το κόστος των διδάκτρων και των βιβλίων...  Γιατί μάγειρας χωρίς ενημέρωση και βιβλία δεν γίνεται. Πραγματικά πολλές μέρες νιώθω ότι δεν μου φτάνει το 24ωρο. Σχολή, σπίτι, διάβασμα, μαγείρεμα για την ιστοσελίδα, φωτογράφηση, τώρα και την καθημερινή εκπομπή μαγειρικής για το σαμιώτικο σταθμό Radio cafe 102,4 fm.
Το καλοκαίρι που έχω και τη δουλειά μου στο ξενοδοχείο πραγματικά όλα γίνονται οριακά. Ευτυχώς είμαι πλέον στο τέταρτο εξάμηνο και τον Ιούνιο τελειώνω».

Σάμος. Πως είναι τα πράγματα εκεί με την κρίση;

«Η ζωή στο νησί ούτε πριν την κρίση ήταν εύκολη. Πόσο μάλλον τώρα που οι δουλειές έχουν μειωθεί, η ανεργία καλπάζει, η οικοδομή έχει πεθάνει. Και οι δυο γιοι μου -δεκαεννιά και εικοσιοκτώ χρονών- άνεργοι τον περισσότερο καιρό ή εργάζονται εποχιακά τα καλοκαίρια στο τουρισμό.
Οι δε τιμές, λόγω των μεταφορικών στα ύψη, ενώ η έλλειψη καραβιών (σύνδεση με την Αθήνα) λόγω της απόστασης του νησιού και της αύξησης των καυσίμων, έρχονται να επιδεινώσουν τα πράγματα.
Πολλοί δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας  η την εφορία ..Κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα και έχουν κόψει τα φροντιστήρια και τα άλλα μαθήματα από τα παιδιά τους. Τα μαγαζιά είναι  νεκρά και σκεφτόμαστε ακόμα να πάμε και για καφέ.Το καλοκαίρι με την άφιξη του τουρισμού κάτι γίνεται αλλά τον χειμώνα...
Βέβαια υπάρχει ήδη μια τάση επιστροφής στα χωράφια και στην καλλιέργεια της ελιάς. Κι αρχίζουμε ξανά να παίρνουμε τα δώρα της φύσης που τα είχαμε ξεχάσει, όπως τα άγρια χόρτα, τα μανιτάρια». 

Περιέγραψέ μου μια μέρα σου.

«Θα σου μιλήσω για μια μέρα μου από τον Μάιο ή τον Ιούνιο όταν προσπαθώ να τα ισορροπήσω όλα μαζί. Ξύπνημα στις τέσσερις το πρωί για να ξεκινήσω στις πέντε την εργασία μου στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. στήσιμο πρωινού, παρασκευή ζεστών πιάτων, μάζεμα, προετοιμασία για την επόμενη. Περίπου στις τρεις το μεσημέρι έχω τελειώσω και κατευθείαν στη σχολή, τρώγοντας ένα σάντουιτς στο πόδι. Στις επτάμισι φτάνω στο σπίτι. Κάνω ένα μπάνιο και μπαίνω στη δική μου κουζίνα για την συνταγή που θα ανεβεί στην ιστοσελίδα».

Το koykoycook.gr τι είναι;

«Ένας χώρος που με εκφράζει. Με άρτια οργάνωση και ταξινόμηση των συνταγών μου. Περιέχει περισσότερα gadjets, πληρέστερη ενημέρωση όσον αφορά τα στατιστικά καθώς και συνταγές που αγαπώ κι έχω μαγειρέψει πολλές φορές. Δεν ανεβάζω τίποτα που δεν έχει μαγειρευτεί και δοκιμαστεί πρώτα από μένα. Δίνω πολύ σημασία στις φωτογραφίες. Πιστεύω ότι έτσι βοηθιέται πραγματικά ένας νέος μάγειρας στο να φτιάξει με επιτυχία μια συνταγή. Επίσης, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να ενσωματώσω και βίντεο που θα συνοδεύει τη συνταγή».

Τι άλλο σκέφτεσαι;

«Όταν τελειώσω τη σχολή μου θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω και τώρα. Να μαγειρεύω, να βελτιώσω το koykoycook.gr. Στα μελλοντικά σχέδια μου είναι να καταγράψω σε ένα βιβλίο τις παραδοσιακές συνταγές της Σάμου που χάνονται και ξεχνιούνται σιγά σιγά».

Για ποιους λόγους αξίζει να... πετά την σκούφια του κανείς;

«Για να κάνει αυτό που λατρεύει και τον γεμίζει, για να είναι με τούς ανθρώπους που αγαπάει.
Αξίζει να πετάει τη σκούφια του κανείς για να τολμήσει, να δοκιμάσει, να ρισκάρει.
Γιατί τις έντονες στιγμές μας θα θυμόμαστε στα γηρατειά μας κι όχι την καθημερινή, συνηθισμένη μας ρουτίνα».


Στήριγμα στα δύσκολα;

«Ο σύντροφος μου, τα παιδιά μου, οι φίλοι μου και το πείσμα μου. Δεν το βάζω κάτω. Μπορεί να γονατίσω αλλά θα ξανασηκωθώ και θα συνεχίσω. Μου αρέσει να εξελίσσομαι. Μισώ την στατικότητα. Απέδειξα στον εαυτό μου και σε αυτούς που στην αρχή με κοίταζαν επιφυλακτικά, πως η ηλικία δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας γι' αυτό που αγαπάς. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του πατέρα μου: Η γνώση είναι δύναμη»!








1 σχόλιο:

  1. koykoycook20.2.13

    ευχαριστουμε αιμιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή