Μπορεί μία γυναίκα με καρκίνο στις ωοθήκες να γίνει μανούλα;
Γράφει η Δέσποινα Κωνσταντάτου
Γράφει η Δέσποινα Κωνσταντάτου
Ο σημαντικός Βέλγος γυναικολόγος και καθηγητής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λεουβέν, Ζακ Ντονέ βρέθηκε για λίγο στη χώρα μας. Ο Ζακ Ντονέ μίλησε για τη μεγάλη επιτυχία του στον τομέα της γυναικολογίας, αφού το 2007 γυναίκα ασθενής του γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι με μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού.
Καλεσμένος των γυναικολόγων μαιευτήρων Κωνσταντίνου Πάντου και Κωνσταντίνου Σφακιανούδη της κλινικής «Γένεσις Αθηνών» έδωσε μια ενδιαφέρουσα ομιλία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και γοήτευσε τους ακροατές του, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες που ονειρεύονται να αποκτήσουν ένα παιδί, αφού ο επιστήμονας αυτός κατέχει την παγκόσμια πρώτη επιτυχία γέννησης ζώντος βρέφους από γυναίκα με μεταμοσχευμένη ωοθήκη. «Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας να διαπιστώνει κάποιος ότι η χώρα μας στον τομέα της υγείας έχει λόγο και γίνεται φορέας σεβασμού από διεθνείς πρωτοπόρους του χώρου», δήλωσε στο SU, ο γιατρός Κωνσταντίνος Σφακιανούδης.
Όλα ξεκίνησαν το 1997 όταν ο γιατρός Ζακ Ντονέ πρότεινε στην 24χρονη τότε γυναίκα που έπασχε από καρκίνο, την κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού της. Μέρος των ωοθηκών αφαιρέθηκε με επιτυχία και κατόπιν καταψύχθηκε πριν η γυναίκα ξεκινήσει χημειοθεραπεία. Επτά χρόνια μετά και αφού η γυναίκα ξεπέρασε το πρόβλημα της, έγινε η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού με ελάχιστο κίνδυνο απόρριψης από τον οργανισμό της.
Έμεινε έγκυος με φυσιολογικό τρόπο και έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι βάρους 3,72 κιλών.
«Είμαι πολύ υπερήφανος για την μέθοδο της κρυοσυντήρησης και ακόμη πιο χαρούμενος που αυτή η γυναίκα έκανε το όνειρο της πραγματικότητα. Ξεπέρασε τον καρκίνο και έγινε μητέρα. Σήμερα μεγαλώνει το παιδί της και είναι ευτυχισμένη», επισημαίνει ο Ζακ Ντονέ.
Πρόκειται για μια σημαντική επιστημονική εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής, ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για πολλές γυναίκες.
«Η διάγνωση του καρκίνου σε μια νεαρή γυναίκα είναι πάντοτε μια δύσκολη κατάσταση που μέχρι πρότινος ήταν συνυφασμένη με μόνιμη στειρότητα. Με αλλά λόγια η ασθενής ήταν υποχρεωμένη να συμβιβαστεί με την ιδέα του θανάτου, αλλά και της μόνιμης αναπαραγωγικής αναπηρίας. Η κατάσταση αυτή άλλαξε με τη θεαματική ανακάλυψη της κρυοσυντήρησης τεμαχίων ωοθήκης και την πρώτη εγκυμοσύνη που ανακοινώθηκε διεθνώς από τον Βέλγο καθηγητή Ζακ Ντονέ», τόνισε ο Κ. Σφακιανούδης.
Από την πλευρά του, ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Κ. Πάντος, το όνομα του οποίου κάνει τον γύρο του κόσμου (το CΝΝ έχει αναφερθεί στην επιτυχία του στον τομέα της γυναικολογίας και της εξωσωματικής) τονίζει μεταξύ άλλων πως : «Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος προφυλάσσει την φυσιολογική ωοθηκική λειτουργία όταν αυτή κινδυνεύει να χαθεί, αποκαθιστώντας την γυναικεία αναπαραγωγική λειτουργία. Ο καθηγητής Ζακ Ντονέ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα επιτεύγματα μας στον τομέα της υπογονιμότητας και μας είπε ότι προσμένει σε άμεση συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του "Γένεσις Αθηνών" για την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση ωοθήκης στη Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο έχουν γεννηθεί 24 παιδιά σε όλο τον κόσμο και ανυπομονούμε να το πετύχουμε και στην χώρα μας».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου