Για τα παιδιά που έχουν ζήσει τη φρίκη του πολέμου. Για την παιδική αθωότητα που εμπλέκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός. Για μικρούς υπερήρωες, δημιουργεί ο 33χρονος βραβευμένος σκηνοθέτης, Σαχίμ Ομάρ Καλίφα.
Γράφει η Αιμιλία Πανταζή
Γεννημένος στο ιρακινό τμήμα του Κουρδιστάν και σε αντίξοες συνθήκες ο Σαχίμ Ομάρ Καλίφα (Sahim Omar Kalifa) δεν κατάφερε κατά τα νεανικά του χρόνια να σπουδάσει αυτό που ονειρευόταν. Σχολές κινηματογράφου δεν υφίσταντο στην χώρα του γι' αυτό οδηγήθηκε για σπουδές στον τομέα της λογιστικής.
Όλα αυτά μέχρι τα είκοσι ένα του χρόνια. Από 'κει και πέρα η ζωή του παίρνει άλλη πορεία. Η δολοφονία των δυο αδελφών του από την τουρκική μυστική υπηρεσία, κατευθύνει τον τρόπο σκέψης του σε άλλους δρόμους.
Αποφασισμένος να ξεφύγει, μαζί με άλλους επτά Κούρδους περνά μια εβδομάδα σε ένα φορτηγό με κατεύθυνση τις Βρυξέλλες. Η έλλειψη τροφίμων και νερού σε συνδυασμό με την κούραση και την άσχημη μυρωδιά, πεισμώνει περισσότερο την ανάγκη του για επιβίωση. Μόλις εγκαταστάθηκε στο Βέλγιο κι άρχισε να νιώθει ασφαλής μακρυά από τις απειλές του πολέμου, κατάλαβε πως ήταν έτοιμος να ξανασυναντήσει το όνειρό του. Υπέβαλλε αίτηση για εξετάσεις εισαγωγής στο οπτικοακουστικό τμήμα της σχολής Κινηματογράφου Sint-Lukas. Τα πρώτα αυτά βήματα ήταν γραφτό να οδηγήσουν στο δρόμο της επιτυχίας.
Η πρώτη μικρού μήκους ταινία του το 2006 ονομάζεται: «Ava Res» (Μαύρο Νερό) και κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ της Μελβούρνης για το κουρδικό κινηματογράφο. Στο τέλος των μεταπτυχιακών του σπουδών ο Σαχίμ σκηνοθετεί την επόμενη ταινία του με τίτλο: «Nan» (Ψωμί), ένα κοινωνικό δράμα το οποίο περιγράφει την ιστορία μιας ιρανικής οικογένειας που ζει παράνομα στη βελγική φοιτητούπολη Λεβέν.
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Λεβέν το 2008 και έλαβε από το φλαμανδικό οπτικοακουστικό ταμείο (VAF) το χρηματικό βραβείο των 60.000 ευρώ. Ποσό που επέτρεψε στον Σαχίμ να ταξιδέψει στο Κουρδιστάν δυο χρόνια αργότερα, με σκοπό να αρχίσει τα γυρίσματα της «Γης των Ηρώων».
Ο μικρός πρωταγωνιστής προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην πίστη του προς την οικογένειά του και στον νέο του φίλο. Η συγκεκριμένη ταινία παρουσιάστηκε στο
Προκαλώντας τις παιδικές μνήμες του κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ιράκ και Ιράν, καταφέρνει να δείξει τη σχέση μεταξύ της παιδικής αθωότητας των παιχνιδιών και του πολέμου και που αυτό οδηγεί.
Οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν; Δυο μικρά αδέλφια. Καθημερινά στήνονται παιδικά παιχνίδια που μετά βίας διαφέρουν από ό,τι διαδραματίζεται σε σκηνές πολέμου. Κάποια στιγμή το μικρό αγόρι φορώντας ένα κοστούμι του ήρωα Σπάιντερ-Μαν γλιστράει κρυφά σε μια γραμμή άμυνας. Κινδυνεύει αλλά τον προστατεύει ένας στρατιώτης και γίνεται ήρωας στα μάτια της αδελφής του.
Η ταινία επιλέχθηκε να συμμετέχει στο πιο σημαντικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, κερδίζοντας το βραβείο της κριτικής επιτροπής. Μεγάλη απήχηση είχε και σε άλλα φεστιβάλ όπως στην Νότια Κορέα, Ιταλία, Ντουμπάι και Τουρκία.
Η νεότερη ταινία του ταλαντούχου Κούρδου, η «Baghdad Messi», (ο Μέσι της Βαγδάτης) έχει ξανά ως θέμα ένα παιδί. Διαδραματίζεται τη περίοδο του 2009 όπου ο δεκάχρονος Χαμούντι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο και τον διάσημο ποδοσφαιριστή Μέσι δεν επιτρέπει τίποτα να τον απομακρύνει από το χωμάτινο γήπεδο της γειτονιάς του, ούτε η απώλεια του ενός ποδιού του. Ο Σαχίρ έψαχνε 5 μήνες για να βρει τον πιτσιρικά που θα ενσάρκωνε τον ρόλο.
Η ταινία «Baghdad Messi» έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βέλγιο και απέσπασε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου